درباره مجله عضویت در مجله شناسنامه مجله شماره استاندارد بین المللی پیایندها شاپا: ISSN 2538-581X شماره مجوز انتشار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: 80437 صاحب امتیاز: گروه نخبگان دانشگاهی ایران دکتر سیامک حاجی یخچالی دکتر جعفر حیدری دکتر بابک جوادی دکتر مهیار جاوید روزی دکتر رضا ضیائی مؤید دکتر احمد طاهر شمسی دکتر سرور رمضانپور دکتر علیرضا باصحبت نوین زاده دکتر کیوان نارویی دکتر وحید خاکی زاده دکتر علی فرزادی دکتر بهروز بهنام دکتر عرفان صلاحی نژاد دکتر مریم اخوان خرازیان دکتر سعیده مزینانی دکتر راحله خادمیان دکتر اسلام رنجبر نوده دکتر مهناز ذاکری دکتر سیده زهرا مرتضوی دکتر رسول بهنام دکتر سید محمدرضا موسوی فرد مقالات منتشر شده جلد 1- شماره 1- دی 95 جلد 1- شماره 2 - اسفند 95 جلد 2 - شماره 1 - اردیبهشت 96 جلد 2 - شماره 2 - تیر 96 جلد 2- شماره 3- ویژه مرداد ماه 96 جلد 2 - شماره 4 - مهر ماه 96 جلد 2- شماره 5- آذر ماه 96 جلد 2- شماره 6- بهمن ماه 96 جلد 3- شماره 1-فروردین ماه 97 جلد 3- شماره 2- خرداد ماه 97 جلد 3 - شماره 3 - مرداد ماه 97 جلد 3- شماره 4 - مهر ماه 97 جلد 3- شماره 5- آذر ماه 97 جلد 3- شماره 6 - بهمن ماه 97 جلد 4-شماره 1- فروردین ماه 98 جلد 4 - شماره 2- خرداد ماه 98 جلد 4 - شماره 3 - مرداد ماه 98 جلد 4 - شماره 4 - مهر ماه 98 جلد 4 - شماره 5 - آذر ماه 98 جلد 4 - شماره 6 - بهمن ماه 98 جلد 5 - شماره 1 - فروردین 99 جلد 5 - شماره 2 - خرداد 99 جلد 5 - شماره 3 - مرداد 99 جلد 5 - شماره 4 - مهر 99 جلد 5 - شماره 5 - آذر 99 جلد 5 - شماره 6 - بهمن 99 جلد 6 - شماره 1 - فروردین 1400 جلد 6 - شماره 2 - خرداد ماه 1400 جلد 6 - شماره 3 - مرداد 1400 جلد 6 - شماره 4 - مهر 1400 جلد 6 - شماره 5 - آذر ماه 1400 جلد 6 - شماره 6 - بهمن 1400 جلد 7 - شماره 1 - فروردین 1401 جلد 7 - شماره 2 - خرداد 1401 جلد 7- شماره 3- مرداد ماه 1401 جلد 7- شماره 4- مهر ماه 1401 جلد 7- شماره 5- آذر ماه 1401 جلد 7- شماره 6- بهمن ماه 1401 جلد 8 - شماره 1- فروردین 1402 جلد 8- شماره 2- خرداد ماه 1402 جلد 8- شماره 3- مرداد ماه 1402 جلد 8- شماره 4- مهر ماه 1402 جلد 8- شماره 5- آذر ماه 1402 جلد 8- شماره 6- بهمن ماه 1402 جلد 9- شماره 1- فروردین ماه 1403 آمار بازدید
بازدید امروز : 127 بازدید کل : 513283 کاربران آنلاین : 1 بازدید این صفحه : 164 |
صفحه اصلی > Food-Drug Processing Through Cold Plasma Technology
.: Food-Drug Processing Through Cold Plasma Technology Food-Drug Processing Through Cold Plasma Technology
Simin Hagh Nazari 1*, Sarina Rezaei Shojaei 2, Blazol Lalevich 3
1- PHD, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran 3- University of Belgrad/Serbia
Received: March 2020 Accepted: April 2020
Abstract Cold plasma is a new technology which is originated from the natural phenomenon named tundra. This technology has been used for electronics devices and printing technology before using in agriculture field. It has now been researching for the vast biological area due to its effects on microorganisms, chemical compounds’ of food staffs, rheological aspects, nutrition values and organoleptic characteristics of plant and animal foods. So, several application of cold plasma in industry will be shown as a new area of consideration such as medical, wastewater treatment, and polymer technology and food science. Gas ionization process which forms other reactive chemical materials like radicals, UV light and heat, show specific effect on the process object. Plant products such as pharmaceutical plants are also a new area of scientific investigation subjects for cold plasma applications. Cold plasma in atmospheric pressure has been recorded that it can stabilize nitrogen in plants and soil. Therefore it has an important role in the fortification of plants components. Plasma-induced activation of Phyto-actuators in plants also has been recorded by plant physiology experts. The aim of this article is to review the effects of cold plasma and it will be discussed on plant components from the view of their quality and quantities. Besides its technological aspect in the pharmacological field will be explained such as active components and functional food which are important in industry.
Key words: cold plasma, plant processing, health, pharmaceutical دانلود مقاله : |
Journal of Science and Engineering Elites www.ElitesJournal.ir www.ElitesJournal.com پست الکترونیک ( ایمیل) : Info@elitesjournal.com تلفن دبیرخانه: 44258197 -021 ساعات پاسخگوئی به تماس: همه روزه از ساعت 11 الی 17 (به جز جمعه ها و ایام تعطیل) فکس دبیرخانه : 89780710-021 |